In de derde editie van moneyCounts staat een artikel waarvoor Danielle van brandfabric is geinterviewd. Het magazine moneyCounts is de glossy voor accountants. Dit fris vormgegeven en moderne magazine combineert zakelijke informatie, achtergronden en lifestyle op een prettig leesbare manier.
mC: Waarom trekken grote accountantskantoren als KPMG en Ernst & Young bekende gezichten als Wouter Bos en Jan Peter Balkenende aan? Gaat het vooral om hun kennis en ervaring of geeft hun marketingwaarde als bekende politicus de doorslag? Marketingwaarde of toegevoegde waarde?
bf: “Wat mij betreft is het meer marketingwaarde. Ik kan me niet voorstellen dat het aantrekken van één persoon in zo’n grote organisatie een enorm verschil uitmaakt in termen van inhoudelijke vakkennis of ervaring. Waar het om gaat is dat de personal brand Bos goed past bij de corporate brand KPMG. Bos is een autoriteit en dat past bij KPMG als grote, gerenommeerde organisatie. Natuurlijk heeft zijn aanstelling ook te maken met zijn kwaliteiten, maar ook met een vertrouwensimago.”
mC: Wat is de marketingwaarde van de twee voormalige politici voor accountantskantoren? Zouden ze ook zijn ingehuurd als ze bijvoorbeeld Hero Brinkman of Rita Verdonk heetten?
“De accountancy-sector heeft de laatste paar jaar het een en ander over zich heen gekregen. Affaires waar de beroepsgroep er niet helemaal goed uitkwam. Voor een sector die het moet hebben van betrouwbaarheid, onkreukbaarheid en integriteit is dit schadelijk. Om dit imago te herstellen kunnen bekende Nederlanders naar voren geschoven worden. Het moeten mensen zijn met een onberispelijke staat van dienst en onbetwiste positie als betrouwbaar en ‘boven de partijen staan’. Daarom wél Bos en Balkenende en niet Brinkman en Verdonk. De eersten zijn vanuit hun positie en functie (en uitstraling) goede ambassadeurs in de wereld van financiën en bedrijfsleven. De laatsten juist niet: zij zijn tussentijds uit hun partij gestapt en hebben op allerlei manieren veel commotie veroorzaakt. Zij dragen een sfeer van onrust en rebellie met zich mee. Dat is niet waar accountants op zitten te wachten.”
mC: Werkt een bekende naam écht? Ook in de accountancybranche?
“Met bekende mensen kun je het gevoel over een bedrijf beïnvloeden. Professionals in B2B gebruiken, jammer genoeg, nog steeds ‘professionaliteit’ en ‘vakkennis’ om zich te onderscheiden. Bij brandfabric merken we dat persoonlijkheid en emotie écht werken in B2B-branding. Mensen maken een klik met mensen, niet met organisaties. Een bekend voorbeeld is Accenture, internationaal consultancy bureau, dat samenwerkte met golfer Tiger Woods vanwege zijn imago als winner. De samenwerking werd beëindigd toen hij wegens overspel negatief in de publiciteit kwam. De reputatie van het boegbeeld beïnvloedt de perceptie van het merk.”
mC: Welke bekende Nederlander zou u inhuren bij welk Nederlands accountantskantoor?
“Wij werken voor, onder meer, accountancykantoor Flynth dat zich in de markt zet als hét accountants- en adviesbedrijf van en voor ondernemers. Daar hoort een imago bij van no-nonsense, lokale binding, persoonlijk contact maar wel de deskundigheid van een landelijke organisatie. Qua sfeer schurken ze vanwege deze merkwaarden tegen de Rabobank aan. Ik zou Annemarie van Gaal zien als boegbeeld van Flynth. Zij komt op mij over als authentiek met een what you see is what you get-flair. Ze is ook bekend om haar zuinige insteek, wat menig MKB’er zal aanspreken. Een versterking van twee merken: beide financiële experts, authentiek en met oog voor spaarzaam omgaan met andermans geld.”